Zauważyliśmy, że używasz AdBlocka, prosimy o jego wyłączenie dla Portalu Lubliniec.Info.
Wtyczka nie wyświetla poprawie strony blokując m.in. zdjęcia.
Dzięki reklamom oglądasz ten serwis za darmo.


Pogoda:  4 °C, 12 km/h , więcej
Złota myśl dnia:
""

Koncert Wolf Spider

Koncert Wolf Spider

Klub Kleks zaprasza na koncert metalowej grupy Wolf Spider, który odbędzie się w najbliższą sobotę o godz. 20:00 na lublinieckim rynku. Wstęp wolny.

WOLF SPIDER
Polski zespół thrash metalowy, założony w 1985 r. w Poznaniu jako Wilczy Pająk, który już w początkowych latach swojej działalności zaznaczył się silnie na scenie heavy metalowej, jako pierwszy przenosząc z sukcesem amerykański thrash metal na polską scenę muzyczną. Kapela bardzo szybko zdobyła uznanie fanów i branży muzycznej, przez co pojawiała się jako stały uczestnik na najważniejszych imprezach muzycznych tego czasu m.in. w Jarocinie (laureat’87) i na Metalmanii, Metal Battle'88 (z Exumer, Atomkraft i Nasty Savage) i koncertach w Czechosłowacji, czy na Węgrzech (z Running Wild i Rage). W 1988 roku, starając się zaistnieć na zachodzie, zespół zmienił nazwę na jej anglojęzyczny odpowiednik.

Od początku istnienia zespół miał w swoich szeregach samych wybitnych artystów polskiej sceny muzycznej. Jego członkami byli: Leszek Szpigiel (Non Iron, Mekong Delta), Maciej Matuszak (Gomor), Tomasz Goehs (Turbo, Creation of Death, KNŻ), Dariusz „Popcorn” Popowicz (Acid Drinkers, Armia).
W okresie 1985-91 zespół wydał cztery płyty, następnie zawiesił działalność po koncercie u boku brytyjskiej formacji Deep Purple w poznańskiej Arenie. Po 20 latach zespół wznowił działalność koncertową i przystąpił do prac nad nowym materiałem, którego efektem była EP „It’s Your Time”. Zespół m.in. pojawił się na ważnych cyklicznych imprezach – „MetalFest”, „Rock in Szczecin”, „Mayday Rock Festiwal”, „Festiwal Solidarności”. W 2014 r. odbył trasę koncertową po Chinach, występując m.in. na dwóch ważnych festiwalach – „Long River International Festival” i „Asia Metal Festival” w Shanghaiu. W październiku 2015 r. Wolf Spider wydał nowy, zbierający bardzo pozytywne recenzje LP „V”, którego prezentacja trwa podczas trasy koncertowej „The Sense of.. – the „V” Tour.

Aktualnie zespół tworzą:
Piotr "Mańkover" Mańkowski – gitara,
Mariusz "Maryś" Przybylski – gitara basowa,
Beata Polak – perkusja,
Maciej "Rocker" Wróblewski – śpiew, Przemysław Marciniak – gitara.

Dyskografia:
"Wilczy Pająk" – LP (Klub Płytowy Razem) (recorded 1987, released 1989)
Metal Invasion – Split (1987)
Metalmania '87 - Split (1987)
Metalmania '88 - Split (1988)
"Hue of Evil" – LP (recorded 1988, released 1991)
"Kingdom of Paranoia" – LP (Under One Flag) (1990)
Speed Kills V – Split (Under One Flag) (1990)
"Drifting in the Sullen Sea" – LP (Under One Flag) (1991)
"I'ts Your Time" – EP – 2012
"V" – LP (Coverius) (2015)

2016-05-11 14:08:42 | Lubliniec.Info

facebook sledzik gg

Więcej: Koncert * Lubliniec * powiat lubliniecki * Klub Kleks * rynek

Komentarzy: 0 dodaj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy. Bądz pierwszy, wyraź swoją opinię!